Статии

Garmin или TomTom? Кое ще изберете?

Garmin или TomTom

Garmin или TomTom?

Garmin или TomTom? Уви, отново се оказва, че този въпрос няма еднозначен отговор и двата бранда предлагат устройства от най-висок клас. Garmin са все още на върха на хранителната верига от гледна точка на продажбите, но предложенията на двете конкурентни компании са сравнително близки, като набор от екстри, ценови клас, правилно навигиране, така че което и да изберете няма да направите грешка. За да се ориентирате по лесно, нека направим една импровизиране разбивна на функционалносите.

Като обща закономерност, можем да отбележим, че цените на GPS навигациите падат , спокойно можем да закупим устройство от среден-висок клас за сума от около 250-350лв. Всеки по-сериозен GPS на Garmin или TomTom в този ценови клас предлага 3D изглед на картата, богата база данни точки на интерес (POI) и автоматично изчисляване на маршрута, връзка с аудио системата на автомобила и мн. други.

Разлики в менюто (интерфейса).

Нека разгледаме спецификите на двете устройста. Базиран на години опит и тестове, потребителският интерфейс на Garmin е все още ненадминат. Garmin предлагат лесни за ориентация икони,  цветна карта и всичко е максимално опростено, все пак освен всичките му функции основната задача на GPS-а е да ни помогне бързо и лесно да открием търсеното място. От TomTom постоянно подобряват шрифтове, уголемяват букви, правят меюто по-инуитивно, но при Garmin всичко е по-голямо, лесно за ориентация, гладко и бързо.

От друга страна, ако сте привърженици на мултитаскинга, TomTom е Вашето устройство! На дисплея е изписана доста,доста информация , благодарение на друленувото статус меню в долната част на екрана. Това в което от TomTom са ненадминати е HD трафик услугата, въпреки че струва доста, при всички положения е по-точна от тази на Garmin, поне в няколко от нашите тестове.  При повечето модели тази услуга е безплатна за една година, но дори след този период стандарния трафик в реално време също върши работа.

Друг плюс, TomTom-а не показва досадни реклами, за разлика от Garmin-а, също разполага и с апликация за мобилен телефон, която е доста по-точна от StreetPilot на конкурента.

POI

При устройствата на Garmin точките на интерес са разделени на нива, правейки тази функция по-лесна за ориентация. POI услугата се обновява постоянно, така че дори в движение може да се появи някоя нова интересна дестинация. Лесно можете да потърсите някой близък ресторант, например SubWay и ще получите лист с най-близките заведения подредени по-разстояение.

В заключение

Ако вече притежавате навигация и желате нещо ново, няма никакъв смисъл да сменяте марката освен ако няма някаква голяма разпродажба, например в нашия магазин :D, извън шегата, такива намаления не са рядкост, като се има предвид нарастващата конкуренция на българския пазар. Като пазарен дял топ производителите все още запазват своите позиции, но тренда показва, че все повече хора закупуват мултифункционално устройство с инсталиран навигационен софтуер, като таблет или смартфон. Все пак, всеобщо мнение сред професионалистите е, че ако искаш навигация, купуваш навигация! Защо, ами защото си гарантирате надеждност, при една затворена система като тази на навигацията, няма нужда се притеснявате от лаг (забиване), вируси, реклами и други натоварващи устройстовто вредители. В интерес на истината, продуктувата гама на Garmin и TomTom съвсем не се изчерпва с навигациите, те предлагат множество устройства за спорт, като фитнес гривни, устройства за активно трениращи подходящи за плувци, бегачи, катерачи и други.

Неяснотата все пак остава, на пазара се предлагат много устройства с близки имена, сходни по характеристики и цени. Как да се ориентирате? Лесно, разгледайте нашите предложения, нашите устройства са с гарантиран произдох и на реалните си цени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *