Статии

WAZE ONLINE НАВИГАЦИОНЕН СОФТУЕР

Waze навигационен софтуер   Waze навигационен софтуер, по-рано позната като “Freemap”, е GPS-базирана географска навигация с приложена програма за смартфони и таблети с GPS и екрани, която осигурява информация завой-по-завой  и изпратени от потребители данни за пътуване и детайли от маршрута, а също и предоставя локация, достъпна от мобилните мрежи. Waze е разработена в Израел от стартовата компанията “Waze Mobile”, финансирана в ранен стадий от американската фирма за рисков капитал Bluerun Ventures и  закупена от Google през 2013.

Waze спечели наградата за най-добър коефициент на мобилно приложение за 2013 г. Mobile World Congress, побеждавайки Dropbox, Flipboard и др. На 11 юни 2013 г. Google приключва придобиването на Waze срещу $ 1.3 милиарда. Като част от сделката всеки от 100-те служители на Waze получава средно по около $ 1,2 милиона, което представлява най-голямата печалба за служителите в историята на израелската високотехнологична индустрия.

Waze се различава от традиционите GPS навигации за android с това, че е общност от движението, събирането на допълнителни данни за картите и информация за трафика от собствените си потребители. Подобно на други GPS софтуери се развива по време на движението на потребителите, за да осигури маршрутизация и актуализации в реално време за трафика. Той е свободен за изтегляне и използване. Хората могат да сигнализират за инциденти, задръствания, полицейски камери за скорост и чрез онлайн карта-редактор, могат да актуализират пътища, забележителности, номера на сгради и др. Waze също идентифицира най-евтината бензиностанция в близост до даден потребител или по неговия маршрут, при условие, че са актуализирани цените на горивата към дадения момент и на дадената локация. Към януари 2012 г., приложението е било изтеглено 12 милиона пъти по цял свят. През юли 2012 Waze обяви, че има 20 милиона потребители, като половината от тях са се активирали в предходните шест месеца.  Според Yahoo ! съществуват  близо 50 милиона потребители на Waze към юни 2013 г.

Waze може да се използва навсякъде по света, но това изисква определена маса от потребители, за да има реална полза. В момента само 13 страни имат пълна база карта, останалите са непълно картирани, което изисква потребителите да записват пътища и да редактират карти. Към  2013 г.  Waze има пълна база карта за САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Холандия, Белгия, Израел (твърди, че е най-добрата карта за тази страна ) Южна Африка, Колумбия, Еквадор, Чили и Панама, но компанията има планове за довършване на карти за други страни в Европа и на други места.

В допълнение към функциите гласова навигация завой-по-завой, трафик в реално време и други сигнали за конкретно местоположение, Waze едновременно изпраща анонимна информация, включително скорост и местоположение на потребителите, обратно към своята база данни, за да подобри качеството на услугите като цяло. Този краудсорсинг – в буквален превод  означава използване  ресурса на тълпата – позволява на общността Waze да докладва за навигация и картиране на грешки и пътно-транспортни произшествия, просто като пуснете приложението по време на шофиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *